Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin 4 Basit Kural - Psikosayfa

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin 4 Basit Kural

Şimdilerde yerini internete kaptırmış gibi görünse de aslında kitap okumak kadar insanı hem geliştiren hem de eğlendiren bir araç yok. Çünkü video gibi çeşitli görsel uyaranların aksine, kitap okumak bütün işi zihninize yaptırır.

Aynı anda hem okur hem algılar hem de zihninizde adeta okuduklarınızın bir filmini çekersiniz. Üstelik bu filmde herhangi bir sınır yoktur. Tamamen size ait görsellerden oluşur. 

Tüm bu getirilerine rağmen, kitap okuma alışkanlığı kazanmak konusunda şikayetçi olanların sayısı azımsanmayacak kadar çok. Eğer siz de bu grubun içindeyseniz veya kitap okuma alışkanlığını kaybetmekten şikayetçiyseniz dört basit kuralla kitap okuma alışkanlığı edinebilirsiniz.

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin 4 Basit Kural

1.Kitaplarınızı Kendiniz Seçin

Okuma alışkanlığı kazanmak için en önemli şey, doğru kitabı seçmek. Birçok kişi, kitabını kendisi almış olsa da aslında kendisi seçmez.

Bu nasıl oluyor derseniz, insanların çoğu kitap okuma alışkanlığı kazandıran kitaplar yerine; dünya klasikleri veya çok satan, en çok okunan kitaplar gibi popüler seçenekleri almaya yöneliyor.

Ancak kitabı seçmiş olmak, almış olmaktan çok farklı bir durum.

Malum, zevkler ve renkler tartışılmaz. Dolayısıyla başkalarının çok beğendiği bir kitap sizi sıkabilir.

Bu yüzden, eğer alışkanlık kazanmak istiyorsanız kitapları kendi süzgecinizden geçirerek ilgi alanlarınız dahilinde, size okumayı sevdirecek kitaplar seçmeye özen gösterin.

2. Yolun Başındaysanız Kolay Okunan Kitapları Tercih Edin

Eğer kitap okumakla pek aranız yoksa ve kitap okuma alışkanlığı kazanmak için hangi kitaplardan başlanmalı diye sorarsanız, başlangıç için fazla kalın olmayan ve kolay okunabilen kitapları tercih etmelisiniz.

Çünkü, alegorik eserleri veya yoğun bir alt metne sahip olan kitapları okumak, görece daha yorucudur. Bu yüzden okuma alışkanlığınız yoksa kitap seçerken bunu göz önünde bulundurun.

Aynı şekilde eğer bir yazarı ilk kez okuyacaksanız da daha ince olan kitaplarından başlamanız yararlı olacaktır.

3. Okuma Zamanını ve Miktarını Doğru Ayarlayın

Herhangi bir konuda alışkanlık kazanmak yirmi bir gün sürer. Dolayısıyla kitap okuma alışkanlığı kazanmak için de önemli olan bir günde çok fazla okumanız değil, her gün az da olsa düzenli bir şekilde okumanızdır.

Eğer kitabı doğru seçmişseniz, okuduğunuz günlük miktar kendiliğinden çoğalır zaten.

Gün içinde okumaya vakit bulamam diyorsanız yatmadan önce kitap okumak size yardımcı olabilir.

Miktar önemli olmadığından dolayı uyumadan önce, kendinizi zorlamadan kitap okursanız hem gün içinde ayıramadığınız vakti telafi etmiş olursunuz hem de okuduklarınız aklınızda daha iyi kalır. Çünkü insan beyni, uyumadan önce okuduklarını veya düşündüklerini daha kolay hatırlar.

4. Sürekli Aynı Tarz Kitaplar Okumayın

Arka arkaya aynı tür veya konuları okursanız bir süre sonra sıkılıp okuma alışkanlığınızı kaybedebilirsiniz. Bu yüzden ilgi alanlarınızı veya sevdiğiniz yazarları okurken araya mutlaka yeni yazar ve konular katın.

Aynı şekilde yoğun, yorucu kitaplardan sonra da daha basit, daha eğlenceli kitaplarla devam edin.

Ara sıra zevkine güvendiğiniz kişilerden kitap tavsiyesi almak da farklı türlerle devam etmenize yardımcı olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar