Kitap Önerisi: Aslında Güçlü Değilmişim - Erkeklerin Ruhsal Hastalık Deneyimleri (Sinan Akçay) - Psikosayfa

Kitap Önerisi: Aslında Güçlü Değilmişim - Erkeklerin Ruhsal Hastalık Deneyimleri (Sinan Akçay)

Psikolojik kitaplar, sosyal hizmet kitap önerisi, ruh sağlığı hakkında kitap tavsiyesi, psikoloji ile ilgili kitap ismi önerisi, ruh sağlığı sorunu yaşayan erkeklerle nitel araştırma örneği, sosyal hizmet ile ilgili kitaplar...

Sosyal hizmet bölümü öğretim görevlisi Sinan Akçay’ın "Aslında Güçlü Değilmişim - Erkeklerin Ruhsal Hastalık Deneyimleri" isimli  çalışması; erkeklik, ruh sağlığı ve kültür üçlüsünün nasıl bir etkileşim içinde olduğunu başarılı bir şekilde gözler önüne seren bir kitap.

Kitap, özellikle akademik okumalar yapmayı sevenler için ideal, çünkü bu çalışma aslında bir doktora tezi. Dolayısıyla  akademik bir dili var. Ancak erkeklerin ruhsal hastalık deneyimlerini kültürel kodlarla birlikte ele aldığı için psikososyal konulara ilgi duyan kişiler için de faydalı bir çalışma olmuş.

Bir nitel araştırma örneği olan kitap, dört bölümden oluşuyor. İlk bölümde erkeklik ve ruh sağlığına kavramsal bir çerçeve çizilirken ikinci bölümde araştırma süreciyle ilgili bilgiler yer alıyor.

Üçüncü bölüm ise ruh sağlığı sorunu yaşayan erkeklerle hastane ortamında yapılan görüşmelerin aktarıldığı bölüm. Bu bölüm, kendi içinde alt başlıklara ayrılmış ve bu başlıkların altında, görüşülen hastaların sorulara verdiği cevaplar aktarılmış.

Üçüncü bölümle birlikte kitap, biraz daha akademik dilin dışından ve bire bir hayatın içinden ifadelerle toplum, erkeklik algısı ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi okuyucuya yansıtmayı başarmış. Kitabın dördüncü ve son bölümünde ise değerlendirme ve sonuç kısmı yer alıyor.

Cinsiyet rolleri, ruh sağlığı ve hastalıkları gibi konular söz konusu olduğunda genellikle kadınlarla ilgili makale ve kitaplara yaygın olarak rastlarız. Ancak bu çalışma bir nevi, madalyonun öteki yüzünü de görme ihtiyacını karşılamış. Bunu yaparken de bizzat konunun muhatabı olan kişilerin, yani ruh sağlığı sorunları yaşayan erkeklerin anlatımlarından faydalanmış.

Sinan Akçay'ın bu çalışması; erkeklerin penceresinden bakıldığında gerçekten her şey dört dörtlük mü, erkeklerin üzerinde gerçekten kadınlar kadar toplumsal baskı ve kısıtlama yok mu gibi soruların cevabını netleştiren bir çalışma olmuş.

Kitabı daha detaylı incelemek veya satın almak isterseniz buraya tıklayarak Kitapyurdu'nu ziyaret edebilir veya daha fazla kitap önerisi için Psikosayfa'nın kitap kategorisine göz atabilirsiniz.

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar