Plasebo Etkisi: Zihinsel Gücün İlginç Bir İfadesi - Psikosayfa

Plasebo Etkisi: Zihinsel Gücün İlginç Bir İfadesi

İnsan zihninin gizemli gücü ve beden üzerindeki etkisi, uzun yıllardır ilgi çeken ve araştırılan bir konudur. Plasebo etkisi de zihin-beden ilişkisi denilince akla gelen ilk konular arasında yer alır.

Plasebo Etkisi Nedir?

Plasebo etkisi, sıklıkla gerçek tedavi yöntemlerinden beklenen sonuçların, yalnızca inanç ve zihinsel süreçler sayesinde elde edilebilmesini ifade eder.

Başka bir ifadeyle plasebo etkisi, bir hastaya uygulanan ve tedavi edici özelliği bulunmayan herhangi bir işlemin veya hastaya verilen bir maddenin, kişinin iyileşmesi veya semptomların hafiflemesi gibi olumlu sonuçları sağlamasıdır. Dolayısıyla plasebo etkisi, özellikle tıp ve psikoloji alanında oldukça ilgi çeken bir konu olmuştur.

Birçok araştırmaya konu olan plasebo etkisinde; hastalara aslında ilaç olmayan, tedavi edici etkisi bulunmayan bir madde verildiğinde veya işlem uygulandığında, sanki gerçek bir tedavi uygulanmış gibi olumlu sonuçlar görülebilmektedir. Bu sonuçlar bazen hastanın semptomlarının hafiflemesi, bazen de tamamen iyileşmedir.

Plasebo Etkisi Nasıl Çalışır?

Placebo etkisi, şimdiye kadar birçok araştırmaya konu olmuş olsa da tam olarak nasıl çalıştığı belli ölçüde gizemini korumaktadır. Ancak bazılarına göre; plasebo etkisini sadece umut, moral, motivasyon gibi zihinsel süreçlerle açıklamak biraz eksik kalır. Çünkü araştırmalar gösteriyor ki bu olumlu etkenler, kişinin bedeninde iyileşmeye yardımcı birtakım kimyasal değişimleri de beraberinde getirir.

Örneğin; bir kişi etkili bir tedavi gördüğüne inandığında, vücutta endorfin ve dopamin gibi iyileşmeye yardımcı hormonların salgısı da artar.  Ağrı kesici etkisi olan bu hormonlar, kişide genel bir iyilik halini de beraberinde getirir.

Tüm bunların yanı sıra, iyileşeceğine inanan kişinin stres seviyesi düşer ve bu da daha güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına gelir.

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar