Hipokondri (Hastalık Hastalığı) Nedir? Hipokondriya Belirtileri ve Nedenleri - Psikosayfa

Hipokondri (Hastalık Hastalığı) Nedir? Hipokondriya Belirtileri ve Nedenleri

Hipokondriya (hipokondri), eski zamanlara oranla günümüzde halk arasında daha bilinir bir terim haline geldi. Daha doğrusu, bu terimin Türkçe karşılığı olan "hastalık hastalığı" ifadesi, artık günlük hayatta daha çok kullanılmaya başlandı. 

İsmini Hipokrat'tan alan ve temelinde kaygı bozukluğunun yattığı bir nevroz türü olan hipokondrinin nasıl bir hastalık olduğunu, belirtilerini ve nedenini merak ediyorsanız yazının devamında detayları bulabilirsiniz.


Hipokondriya (Hastalık Hastalığı) Nedir?

Hipokondriya, diğer bir adıyla hastalık hastalığı; kişinin fiziksel hiçbir sorunu olmadığı halde, sürekli bedensel bir şikayetten yakınmasıyla kendini gösteren psikolojik bir hastalıktır. 

Hipokondri, temelinde kaygı bozukluğu olan bir hastalıktır. Kişi, yoğun kaygı duygularını bedenine yönelttiği için sürekli hasta olduğunu düşünür. Bedeninde sürekli bir hastalık işareti arar ve aradıkça da kendince birtakım hastalık işaretleri bulur. 

Hastalık Hastalığı Belirtileri

Hipokondriyak, yani hastalık hastası olan kişiler, bedenlerindeki basit bir ağrıyı hatta karıncalanmayı bile önemli bir hastalığın belirtisi sayarlar ve doktor doktor gezmeye başlarlar. Ancak gittikleri doktorların söylediklerine de şüpheyle bakarlar, hatta inanmayıp başka doktorları denerler.

Hastalık hastaları; doktorlar onlara iyi olduklarını söylese de kendi kendilerine tıbbi okumalar yapmaya, hastalıkları araştırmaya ve çeşitli ilaçlar kullanmaya devam ederler. 

Bazen kendi kendilerine kullandıkları ilaçlar yüzünden gerçekten yan etkilere maruz kalıp fiziksel bazı şikayetler yaşayabilirler.

Hastalık hastaları, her zaman kendilerini hasta olarak tanımladıkları için sürekli dinlenme ve yatma eğilimi gösterebilirler. Bu durumda da kendi düşüncelerine daha çok odaklanacakları için kaygıları artar. 

Yoğun kaygılar yüzünden uyku bozukluğu, çarpıntı, terleme, nefes alamama, bedenin bazı bölgelerinde uyuşma gibi şikayetleri başlayabilir. Yani bir nevi, kendi kendilerinin fiziksel sağlığını bozmuş olurlar. 

Bazen bu hastalık, kişileri sosyal olarak da kötü etkileyebilir. Çünkü hipokondriyaklar, sürekli hastalıktan bahsederler ve sürekli bir yakınma halindedirler. Bu durum öyle bir hal alır ki başka hiçbir konuda sohbet edemezler. Bunun bir sonucu olarak da insanlar, giderek bu hastalık hastası kişiden uzaklaşır.

Hipokondriya Kimlerde Görülür?

Hipokondriya, her yaş grubunda ortaya çıkabilir ancak araştırmalara göre en çok 40-60 yaş arasında görülür. Bazen de başka psikolojik hastalıklarla birlikte seyreden hipokondriyanın kesin sebebi ise bilinmemektedir.


Yararlanılan kaynaklar: Morris, C. (2002). Psikolojiyi Anlamak. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları

Öztürk, O. Ruh Sağlığı ve Bozuklukları, Hekimler Yayın Birliği

Geçtan, E. Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar





Yorum Gönder

0 Yorumlar