Zihinsel Sağlık İçin Kazanılması Gereken Alışkanlık: Spor ve Egzersiz - Psikosayfa

Zihinsel Sağlık İçin Kazanılması Gereken Alışkanlık: Spor ve Egzersiz

Spor ve egzersiz denince akla ilk gelen konu genelde bedensel sağlık olur. Çünkü bir spor dalıyla uğraşmak veya egzersiz yapmak, özellikle kilo fazlalığı olan kişilerin forma girmek için kullandığı bir araç olarak algılanır.

Oysa yapılan araştırmalara göre spor veya egzersiz yapmanın ya da yapmamanın, sadece bedensel sağlık üzerinde değil, zihinsel sağlık üzerinde de önemli etkileri var. 

İnsan fizyolojisi, hareket halindeyken en verimli şekilde işler. Öyle ki, hareketin insan fizyolojisi üzerindeki olumlu etkisi, en eski yazılı eser olarak kabul edilen Sümer tabletlerine bile yansımış.

Ancak günümüzde,  insan fizyolojisinin bu özelliğini oldukça göz ardı eden bir yaşam biçimi yaygın. Teknolojinin gelişimiyle birlikte, birçok şey elektronikleşti ve  insanlar daha az hareketli bir yaşam biçimini benimsemeye başladı. Oysa insan vücudu, enerji harcadıkça enerji üretir. Eğer hareketsiz bir yaşam biçimine sahipseniz, vücudunuz günlük enerji üretim kapasitesinin çok daha altında enerji üretir. Yeterli enerjiye sahip olmamak da haliyle günlük motivasyonunuzu etkiler.

Yapılan araştırmalara göre, spor veya egzersiz yapmakbellek üzerinde de iyileştirici ve geliştirici bir etkiye sahip. 

60 yaş üstü bireylerle yapılan bir deneyin sonucunda, spor ve egzersizi hayatına katan deneklerin belleklerinde, %35-40'a varan bir güçlenme görülmüştür. Çünkü spor ve egzersiz, kan basıncını düzenleyerek kandaki besin ve enerjinin tüm hücrelere kaliteli ve eşit bir şekilde ulaşmasını sağlar. Böylece, hareketsizken iyi beslenemeyip atıl kalan hücreler de verimli bir şekilde çalışmaya başlar. Bu da gösteriyor ki spor veya egzersiz yapmak, alzheimer gibi önemli hastalıklara yakalanma riskini de düşürür.

Spor ve egzersiz yapmanın duygular üzerinde de olumlu etkilerinin olduğunu söylemek mümkün. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki spor veya egzersiz yapmak; stres seviyesini düşürücü, mutluluğu arttırıcı bir etkiye sahip. Çünkü vücut hareket halindeyken mutluluk hormonları olarak da bilinen dopamin ve serotonin hormonları salgılanır. Yani, spor veya egzersiz yapan kişilerin depresyona girme olasılığı da diğerlerine göre düşüktür.

Spor ve egzersizin bir önemli faydası da odaklanma ile ilgili. Çünkü, odaklanmanın önündeki en büyük engellerden biri olan uyku problemleri de spor ve egzersiz sayesinde önemli ölçüde ortadan kaybolur. Yorulan ve kapasitesini en iyi şekilde kullanan bir beden, daha kaliteli bir uyku düzenine kavuşur. Böylelikle zihin, daha kolay ve uzun süre odaklanabilmeye başlar.

Tüm bunlara bakınca spor veya egzersiz yapmak, sağlıklı bir zihne sahip olmak ve hatta mutlu olmak için bile, günlük rutine mutlaka eklenmesi gereken bir alışkanlık.


Yorum Gönder

0 Yorumlar