Erteleme Alışkanlığından Kurtulmanın Basit Yolu: Ajanda Tutmak ve Ajanda Çeşitleri - Psikosayfa

Erteleme Alışkanlığından Kurtulmanın Basit Yolu: Ajanda Tutmak ve Ajanda Çeşitleri

Yapılması gerekenleri sürekli erteleme sorunu nasıl çözülür? Erteleme alışkanlığından kurtulma yolları nelerdir? Ajanda nasıl tutulur? Ajanda çeşitleri nelerdir? Ajanda ne işe yarar?  Hangi ajanda türünü kullanmalıyım?...

Günlük hayatta yapılması gereken şeyleri sürekli ertelemek, tabiri caizse bugünün işini yarına bırakmak, birçok kişinin şikayet ettiği bir alışkanlık.

Her ne kadar insanlar bu durumdan şikayetçi olsa da köklü bir değişim sağlayabilmek her zaman kolay olmuyor. Ajanda tutmak, işte tam da bu köklü değişimi sağlamak için yararlanabileceğiniz, oldukça basit ve işlevsel bir yöntem.

Birçok kişi, ajanda tutmayı yapılması gerekenleri unutmamak amacıyla bağdaştırmış olsa da aslında ajanda, erteleme alışkanlığını yenme konusunda da oldukça işlevsel bir araç.

Peki bir defter ve bir kalem erteleme problemini nasıl çözer? Ajanda bunu iki şekilde yapar. Birincisi; yapmanız gereken şeyleri öncesinden yazarak planlamak, aynı zamanda beyninizi bu işi yapmaya hazırlamış olmak anlamına gelir.

İkinci olarak; yapılması gereken şeyleri sadece zihninizde tuttuğunuz zaman, planlamayı da soyut bir boyutta bırakmış olursunuz. Ancak bunu yazıya geçirdiğinizde somut, gözle görülebilen bir boyuta taşırsınız. Bu da kendinize daha kuvvetli bir "yap!" komutu vermenizi sağlar.

Aynı şekilde, ajanda tutarak bitirdiğiniz işleri de somut bir şekilde görme imkanı bulursunuz. Bu da sizi motive ederek sürekliliği sağlar.

Üstelik günümüzde o kadar farklı ajanda çeşidi var ki yaşam tarzına veya kullanım amacına uygun bir defter bulmak son derece kolay.

Ajanda Çeşitleri Nelerdir? Hangi Ajandayı Kullanmalıyım?

Bir ajandayı hangi amaçla kullanacağınız, yaşam tarzınıza ve ihtiyaçlarınıza göre değişen bir şey. Bu nedenle, farklı amaçlar için tasarlanmış birçok ajanda çeşidi bulmak mümkün.

Bazı ajanda türleri, sizi detaylı bir şekilde yönlendirip her şeyi tek tek tablolaştıracak şekilde tasarlanmışken bazıları da neyi nereye yazacağınızı tamamen size bırakacak şekilde tasarlanır. Bu nedenle, ajandanızda ne görmek istediğinizi düşünüp kendinize uygun olan bir türü seçerek işe başlayabilirsiniz. 

Seçim yaparken en genel haliyle aşağıdaki dört ajanda çeşidini göz önünde bulundurabilirsiniz.

1. Süreli Ajanda

Süreli ajanda, belli bir zaman dilimini baz alarak hazırlanmış ajanda türüdür. Süreli ajandaların, kendi içinde de farklı çeşitleri var.

Örneğin, akademik ajandalar eğitim-öğretim yılını baz aldığı için eylül ayından başlar. Bazı süreli ajandalar ise yıl başından yıl sonuna kadar planlanır.

Süreli ajandaların çok renkli, keyifli, esprili hazırlanmış versiyonlarının yanı sıra, son derece sade tasarlanmış versiyonlarını da bulabilirsiniz.

2. Süresiz Ajanda

Süresiz ajandalar, herhangi bir yıl baz alınmadan hazırlanır. Bu ajanda türüne, bir nevi planlayıcı defter de denebilir. Bu ajandalar sadece haftanın günleri baz alınarak oluşturulur.

Ajanda kullanırken ara veren veya boş sayfa bırakmaktan hoşlanmayan insanlar  için süresiz ajandalar oldukça ideal.

3. Bullet Journal

Planlama yaparken özgür olmayı, çizimler yapmayı, kendi tablolarınızı tasarlamayı seviyorsanız bullet journal diye adlandırılan defterleri tercih edebilirsiniz.

Bu defterlerin sayfaları, çizim yapmayı veya tablo hazırlamayı kolaylaştırmak için konulan küçük noktalardan oluşur. Noktaları birleştirerek sayfaları istediğiniz gibi tasarlayabilirsiniz.

4. Tematik Ajanda

Tematik ajandalar; dizi, film, kitap gibi belli bir tema seçilerek tasarlanır. Sayfalarda o temaya ait ögeler veya öneriler bulunur. Örneğin, film temalı bir ajanda size her gün bir film önerisinde bulunur.

Bu dört ajanda türü; kendi içinde de renk, şekil, boyut veya detay bakımından çeşitlere ayrılır. Bunlara alıcı gözle bakıp kendinize en uygun olanı seçebilir ve uzun vadede, erteleme alışkanlığınızdan basit bir yöntemle kurtulabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin 4 Basit Kural


 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar