Vücut Dili Nedir? Beden Dili Hareketleri ve Anlamları - Psikosayfa

Vücut Dili Nedir? Beden Dili Hareketleri ve Anlamları

Birçok kişi farkında olmasa da etkili bir iletişimde beden dili olmazsa olmazdır. Çünkü mimikler, jestler, dokunma, fiziksel hareketler, beden duruşu, hatta ve hatta kıyafetler, saç stili, dövmeler ve takıların tamamını kapsayan beden dili, iletişimin yüzde 60’ını oluşturur.

Vücut dili, iletişim esnasında kişilerin gerçek niyet ve düşüncelerinin anlaşılmasını sağlayan asıl kısımdır. Bu nedenle günümüzde, gelişen teknolojiyle beraber, birçok farklı iletişim yolu kullanılıyor olsa da bunların hiçbiri yüz yüze görüşmenin yerini tutamıyor.

Neyse ki etkili iletişim için beden dili okuma becerisi edinmek, sanıldığı kadar zor bir şey değil.  Çünkü beden dili hareketleri ve anlamları, büyük oranda evrenseldir.

Dünyanın neresinde olursa olsun, kültürden kaynaklı bazı küçük farklar hariç, temel duyguları yansıtan beden dili ifadeleri ve anlamları oldukça benzerdir.

Beden dili hareketleri ve anlamlarını rahatlıkla okuyabilecek seviyeye gelmek için yeterince bilgi edindikten sonra iyi bir gözlemci olarak, özellikle de beden dili ifadelerini bağlam dahilinde gözlemleyerek bir bakıma kendinize beden dili eğitimi vermeniz mümkün.

Siz de beden dili öğrenme konusunda bir başlangıç yapmak isterseniz, sık yapılan 7 beden dili hareketi ve anlamını yazının devamında okuyabilir veya eski FBI ajanı Joe Navarro'nun "Beden Dili: Eski FBI Ajanından İnsanların Bedenini Okuma Rehberi" isimli kitabını okuma listenize ekleyebilirsiniz.

Sık Yapılan 7 Beden Dili Hareketi ve Anlamları

1. El İle Ağzı Kapatmak

Birileriyle sohbet halinde olan veya öylece oturup etrafı gözlemleyen bir kişi, eliyle ağzını kapatmış bir pozisyondaysa,  bu onun aklından geçenleri etraftakilerin duymasını istemediği anlamına gelir.

2. Alnı Ovuşturma

Bir kişinin alnını ovuşturuyor olması, kişinin o esnada zihninde bir şeyle mücadele halinde olduğunu veya herhangi bir durumdan dolayı rahatsız olduğunu gösterir.

3. Ayakların Başka Bir Yöne Bakması

İki kişi karşılıklı konuşurken, özellikle de ayaktayken, bir tanesinin ayaklarından biri, karşısındaki kişiden farklı bir yöne bakıyorsa (çoğunlukla kapıya veya gitmek istediği yöne doğru) bu, o kişinin ortamdan bir an önce ayrılmak istediğini gösterir.

4. Konuşan Kişiye Doğru Eğilme

Birisi konuşurken diğeri ona doğru eğilmiş bir şekilde dinliyorsa, bu pozisyon onun kendini rahat hissettiği ve karşısındaki kişinin anlattıklarına ilgi duyduğu anlamına gelir.

Bunun tam tersi olduğunda, yani dinleyen kişi, konuşanın yüzünden uzaklaşıp olabildiğince arkasına yaslandığında ise konuşan kişi veya konu ilgisini çekmiyor demektir.

5. Yayılarak Oturmak

Yayılarak oturmak hakimiyet ifade eden bölgeci bir davranıştır. Özellikle sosyal ortamlarda bir kişinin yayılarak oturması diğerlerinin o kişiyi itici bulmasına sebep olabilir.

6. Elleri Bele Koymak

Elleri bele koyma hareketi, otoriter bir duruştur ve çoğunlukla bazı konuların konuşulması gerektiği düşünüldüğünde yapılır.

7. Başparmakları Cebe Sokmak

Elleri cebin dışında bırakıp sadece başparmakları cebe sokmak düşük konum ve özgüvensizlik işaretidir. Bunun tam tersi olan elleri cebe sokup başparmakları dışarıda bırakmak ise özgüven ve rahatlık göstergesidir.

Yararlanılan kaynaklar: Navarro ve Marlins, Beden Dili; Eski FBI Ajanından İnsanların Bedenini Okuma Rehberi, (2016). Alfa Yayınları


 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar