Etkili İletişim Nasıl Kurulur? Basit Etkili İletişim Teknikleri - Psikosayfa

Etkili İletişim Nasıl Kurulur? Basit Etkili İletişim Teknikleri

Etkili iletişim nasıl kurulur? Etkili iletişimde yapılması gerekenler, etkili iletişimde konuşma ve dinleme, sandviç tekniği, sen dili-ben dili...Yaşamımız boyunca, kendimiz de dahil, sayısız kişiyle iletişim halindeyizdir. İletişim her ihtiyacımızı, her duygumuzu karşılayan temel araç olduğundan, doğru ve etkili iletişim kurmak için uygulanabilecek yöntemler bilmek hayatın her alanında işimizi kolaylaştırır.

Daha yakın ilişkiler kurabilmek, iş hayatında daha başarılı olabilmek, ihtiyaçlarımızı daha huzurlu bir yoldan karşılayabilmek için sağlıklı ve etkili iletişim kurmak ve sürdürmek oldukça önemlidir.

Eğer siz de etkili iletişim becerileri geliştirmek isteyenlerdenseniz, yazının devamında günlük hayatta kolaylıkla uygulayabileceğiniz basit etkili iletişim stratejileri bulabilirsiniz.

1.Öncelikle İyi Bir Dinleyici Olun

İyi bir dinleyici olmak, etkili iletişimde olması gerekenler arasında ilk sıradadır. Çok basit bir kural gibi görünse de günlük hayatta iyi bir dinleyici bulmak oldukça zordur. Çünkü birçok kişi, karşısındaki konuşurken aslında konuşma sırasının kendisine gelmesini bekler. O sırada da kendi konuşmak istediklerine odaklanır.

Hal böyle olunca, konuşan kişinin duygu ve ihtiyaçlarını doğru bir şekilde analiz edip uygun tepkiyi veremez. Bu yüzden iyi bir dinleyici olmak etkili iletişim için uygulanacak temel ilkelerdendir. Unutmayın ki siz başkalarını ne kadar iyi duyarsanız, onlar da sizi o kadar iyi duyar.

2.Duygu ve Düşüncelerinizin Sorumluluğunu Alın- ‘Ben’ Dilini Kullanın

İletişimin temel amacı, duygularımızı ve isteklerimizi belirtip ihtiyaçlarımızı karşılamaktır. Ancak insanların çoğu, özellikle öfkeli olduklarında, bu amaca hizmet edecek cümleler kurmak yerine, karşısındakini suçlayarak öfkesinden kurtulma eğilimindedir.

Hissedilen duygunun sebebi olarak karşıdaki kişiyi görmek, en kolay yol olsa da insanların savunmaya geçmesine neden olacağı için hiçbir işe yaramaz.

Bu noktada bilmek gerekir ki çoğu zaman başkalarının yaptıkları, bizim duygularımızın nedeni değil, sadece tetikleyicisidir. Bu yüzden, konuşurken karşımızdakini suçlayan cümleler yerine, duygularımızın ve düşüncelerimizin sorumluluğunu almalı, yani ‘sen dili’ yerine ‘ben dili’ kullanmalıyız.

Örneğin, karşıdaki kişiye sen dili kullanarak “Çok sorumsuzsun, beni üzüyorsun.” demek yerine, “Bu işler bitmediği zaman ben çok endişeleniyorum, üzülüyorum.” şeklinde ben diliyle konuşmak daha etkilidir.

3.Sandviç Tekniğini Kullanın

Sandviç tekniği, birine olumsuz bir eleştiri yöneltileceği zaman kullanılan bir tekniktir. Bu tekniğin temel amacı, olumsuz eleştirinin karşıdaki kişi tarafından bir saldırı gibi algılanmasını ve kişinin savunmaya geçme ihtimalini azaltmaktır.

Genel olarak insanlar, anlatılmak istenenden ziyade, olumsuz eleştiriye odaklanıp savunmaya geçmeye yatkındır. Bunu en aza indirmek için kullanılan sandviç tekniğinde, iki olumlu şey arasına bir olumsuz şey sıkıştırılır.

Yani; karşıdaki kişiye, önce durumla ilgili olumlu bir özelliğinden veya davranışından bahsedilir. Daha sonra düzeltmesi istenen durum veya özellik belirtilir. En son da tekrar olumlu bir şey söylenir.

Örneğin; birine “Raporları yazarken dikkatsizsin, bir bölümü eksik yazmışsın.” şeklinde bir cümle kurmak yerine, “Raporları çabucak bitirmeyi başarıyorsun. Ancak hızlı yazınca bazı noktalar gözden kaçabiliyor, bir bölümü eksik olmuş. Gerçi sen raporları yazdıktan sonra kontrol etme işini de hızlıca halledersin.” demek daha etkili olacaktır.

4.İstemediklerinizi Değil, İstediklerinizi Belirtin

Birinden bir şey rica ederken istenmeyenleri belirten olumsuz cümleler kurmamak etkili iletişimde dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Çünkü birçok kişi, yapılması istenmeyeni yapmaya meyillidir.

İstenmeyenleri belirterek konuşmak, karşıdaki kişi tarafından bir dayatma olarak algılanmaya müsaittir. Oysa isteklere odaklı, yani olumlu cümleler, çoğunlukla bir ihtiyacı ifade ettiğinden dolayı, karşıdaki kişinin istekleri dikkate almasına yardımcı olur.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da, istekleri olabildiğince somut ve net ifadelerle belirtmektir.

Örneğin; birine “Sürekli dışarıda vakit geçirmeni istemiyorum.” şeklinde istenmeyene odaklı, olumsuz ve görece muğlak bir cümle kurmak yerine “Haftada iki gün birlikte evde vakit geçirelim.” şeklinde istenilene odaklı, olumlu ve net bir cümle kurmak daha etkilidir.

5. Beden Dili

Etkili iletişimde beden dili, sanılandan çok daha fazla önem taşır. Çünkü iletişim kurarken verilmek istenen mesaj, çoğu zaman sözlü ifadelerden ziyade beden dili ile ifade edilir.

Bu nedenle etkili iletişim becerileri geliştirirken beden dili mesajlarının farkında olmak ve doğru yorumlayabilmek gerekir. Beden dili mesajları hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Vücut Dili Nedir? Beden Dili Hareketleri ve Anlamları başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Özgüven Eksikliği İçin Girişkenlik Eğitimi


 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar