Çocuklarla Etkili İletişim Kurabilmenin 4 Püf Noktası - Psikosayfa

Çocuklarla Etkili İletişim Kurabilmenin 4 Püf Noktası

Çocuklarla etkili iletişim nasıl kurulur? Çocuklarla konuşurken nelere dikkat etmeliyiz? Çocuklarla iletişim kurmanın  püf noktaları...

Etkili iletişim, yetişkinlerin dünyasında bile başlı başına bir sanat. Söz konusu çocuklar olduğunda ise, iletişim konusu bir kat daha fazla önem kazanıyor.

Çocuklarla doğru ve etkili iletişim kurmak, çocukların özgüven gelişiminden ruh sağlığına kadar  bir çok konuda oldukça önemlidir. Çocukla kurulan iletişim ne kadar sağlıklıysa çocuğun ruh sağlığı ve karakter gelişimi de o oranda sağlıklı olur.

Çocukla Etkili İletişim Kurabilmenin 4 Püf Noktası

Çocuklarla konuşurken dikkat edilecek bazı basit kurallarla daha sağlıklı bir iletişim kurmak mümkün. İşte, bazıları yetişkin dünyasında da geçerli olan bu birkaç basit kural:

1. Çocuğu "Dinleyin"

Çocuğun yaşı kaç olursa olsun, onu can kulağıyla dinlemek, etkili bir iletişimin en önemli kurallarındandır.

Özellikle küçük çocuklar söz konusu olduğunda, bir çok yetişkinin bu kuralı geri plana attığına sıkça şahit oluruz. Ancak şu bir gerçek ki çocuklar, karşısındaki kişinin gerçekten kendisini dinleyip dinlemediğini hisseder. Bu nedenle, konuştuklarını geçiştirmeyip aktif bir dinleyici olabilmek önemli bir kural.

2. Çocuğun Seviyesine Eğilin

Çocuklarla konuşurken onların boy seviyesine yaklaşmak için eğilmek, beden dili aracılığıyla sağlıklı bir etkileşim kurulmasını sağlar. Bu sayede daha eşitlikçi bir tavır sergilenmiş olur ve çocuk kendini daha rahat ifade eder.

3. Çocuğun Sözünü Kesmeyin

Çocuğun sözünü kesmeden anlatacaklarını sonuna kadar dinlemek de etkili iletişim için oldukça önemli bir kural. Özellikle küçük yaştaki çocuklar, konuyu toparlamaya çalışırken onları sabırla dinlemek gerekir.

Çocuğun istediği veya anlattığı şey mantıksız gelse bile bu, ona hissettirilmemeli. Söyleyeceklerini bitirdikten sonra, onun anlayabileceği ifadelerle konu hakkında yorum yapılmalı.

4. Ben Dilini Kullanın

Tıpkı yetişkinlerle konuşurken olduğu gibi, çocuklarla konuşurken de sen dili yerine ben dili tercih edilmeli.

Sen dilinde, karşıdaki kişinin duygu ve davranışları hakkında yorum yapılırken ben dilinde konuşan kişi, kendi duygu ve davranışları hakkında yorum yapmış olur. Bu nedenle ben dili, etkili iletişimde önemli bir faktördür.

Örneğin; çocuğa "çok dağınıksın ve beni yoruyorsun" dendiğinde sen dili kullanılmış olur. Aynı cümle "odan dağınık olunca çok yoruluyorum " şeklinde kurulduğunda ise ben dili kullanılmış olur.

 Tüm bunlara ek olarak; çocukla eleştirici, küçük düşürücü, utandırıcı, suçlayıcı konuşmalar yapmak ve alay etmek gibi davranışların sağlıklı iletişimi imkansız hale getireceği de unutulmamalıdır.


Yararlanılan kaynaklar: Çocuk Bakımı-Gelişimi (2017), Ünvan Mesleki Eğitim Kursları

İlginizi çekebilir: Çocuklarda Dil Gelişimi Aşamaları

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar