Özgüven Eksikliği İçin Girişkenlik Eğitimi - Psikosayfa

Özgüven Eksikliği İçin Girişkenlik Eğitimi

Özgüvenli ve girişken olmak, birçok insanın sahip olmak istediği bir özelliktir. Özgüven problemini yenmek için geliştirilen teknikler, özgüven arttırma yolunda ciddi ilerlemeler kaydedilmesine yardımcı olur. 

Özgüven geliştirme yolunda çıkılması gereken basamaklardan birisi de iletişim kurma konusunda girişken olabilmektir. 

Özgüven problemi yaşayan birçok kişi, doğru iletişim için gerekli teknik bilgiye sahip olsa bile, insanlarla iletişime geçme konusunda çekingen davranabiliyor. Bu çekingenlik; duygu, düşünce ve istekleri karşı tarafa aktarmanın önünde büyük bir engel oluşturabiliyor. Bu engel de beraberinde öfke, kaygı veya mutsuzluk getiriyor.

Tüm bunları göz önünde bulunduran psikologlar, "girişkenlik eğitimi (assertiveness training)" olarak adlandırılan ve belli adımlardan oluşan basit bir teknik geliştirmişler. Yazının devamında, girişkenlik eğitimini  uygularken izlemeniz gereken adımları bulabilirsiniz.

Girişkenlik Eğitimi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Girişkenlik eğitimi; iletişim kurma konusunda kişiye girişkenlik kazandırmayı hedefleyen bir tekniktir. Aşağıdaki adımları izleyerek ve uygulama konusunda kararlı davranarak girişkenlik konusunda istediğiniz seviyeye ulaşabilirsiniz.

1. İletişim biçiminizi gözden geçirin. Bunu yaparken kendinize soracağınız bazı sorular işinizi kolaylaştırır.

İletişim kurarken nasıl bir profil çiziyorsunuz? İsteklerinizi, duygularınızı veya düşüncelerinizi başkalarının düşünceleri yüzünden dile getirmeyip içinizde tuttuğunuz zamanlar oldu mu? Söylemekten çekindiğiniz şeylerin uzun ve kısa vadede ne gibi etkileri oluyor vb. soruları kendinize sorarak iletişim konusundaki durumunuzun farkına varın.

2. Çekingenliğinizin nedeni üzerinde düşünün. Daha önce iletişim kurmaktan kaçındığınız sosyal ortamları hatırlayın. O ortam ve kişilerin hangi özelliklerinden dolayı çekingen kaldığınızı irdeleyin.

3. Sizin için çok önemli olan bir diyaloğu tüm ayrıntılarıyla hatırlamaya çalışın. O esnada beden diliniz, göz temasınız, ses tonunuz, konuşmanızın içeriği ve akıcılığı nasıldı?

4. Şimdi de özgüvenli ve girişken olan kişilerin iletişim kurarken nasıl gözüktüğünü düşünün. O kişinin konuşurken kullandığı jest ve mimikler, ses tonu, konuşmasının içeriği ve akıcılığı gibi detayları hatırlamaya çalışın. Kendi sonuçlarınızla o kişinin sonuçlarını karşılaştırarak aradaki farklara dikkat edin.

5. Bu adımda, daha girişken bir iletişim için neler yapabileceğinizi düşünün ve seçeneklerin bir listesini çıkarın.

6. Neler yapabileceğinizin bir listesini çıkarttıktan sonra kendinizi bunları uygularken hayal edin veya kendi kendinize uygulayın.

7. Kendi kendinize hayal ettiğiniz veya uyguladığınız iletişim şeklinizi, bir arkadaşınızla birlikte değerlendirin. Daha önceden hayal ettiğiniz halinizi, tıpkı bir oyuncu gibi ortaya koyun ve arkadaşınızdan iletişim davranışınızı değerlendirmesini  isteyin. Buna alternatif olarak, kendinizi konuşurken videoya çekebilir ve daha sonra objektif bir gözle kendinizi izleyip değerlendirmeye çalışabilirsiniz.

8. Tam olarak istediğiniz iletişim şeklini, günlük hayatta rahatlıkla uygular hale gelene kadar 6 ve 7. adımları tekrarlayın. Hedeflediğiniz girişkenlik seviyesine ulaşana kadar her gün, iletişim davranışlarınızın farkında olarak kendinizi değerlendirin ve yapabileceklerinizi tekrar tekrar gözden geçirin. Bir süre sonra davranışlarınızın otomatikleştiğini göreceksiniz.

Kaynak: Cüceloğlu, D. (2013). İnsan ve Davranışı. Remzi Kitabevi

İlginizi çekebilir: Erteleme Alışkanlığından Kurtulmanın Basit Yolu: Ajanda Tutmak ve Ajanda Çeşitleri

 


 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar