Nevrasteni (Kronik Yorgunluk Sendromu) Nedir? Nevrasteninin Nedeni ve Belirtileri - Psikosayfa

Nevrasteni (Kronik Yorgunluk Sendromu) Nedir? Nevrasteninin Nedeni ve Belirtileri

1940'lı yıllara kadar tek başına bir ruhsal hastalık olarak kabul gören nevrasteni, Türkçe ifadeyle yorgunluk sendromudur. 

Ruhsal hastalık sınıflandırmalarında sürekli kategori değiştiren nevrasteni (kronik yorgunluk sendromu), zamanla tek başına bir teşhis konusu olmaktan çıkmış, başka bazı ruhsal problemlerin bir uzantısı olarak kabul görmeye başlamıştır.

Nevrasteni Belirtileri

Kronik yorgunluk sendromu olarak da ifade edilen nevrasteni, kişinin fiziksel bir sebep olmamasına rağmen, çok çabuk yorulmasıyla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Yani kişi, çok basit ve yorucu olmayan bir iş yapsa bile hemen yorulur ve nevrasteni belirtileri göstermeye başlar.

 Yorgunluk sendromu bulunan kişi; zihinsel yorgunluk, bedensel yorgunluk veya bunların her ikisini de hissedebilir. Bu kişiler, yorgunluğa bağlı başka belirtileri de gösterebilir.

 Gerginlik, baş ağrısı, aşırı terleme, halsizlik, baş dönmesi, uykusuzluk, huzursuzluk, kafada ağırlık hissi, isteksizlik ve kolay öfkelenme, nevrasteninin belirtileridir.

 Tüm bu belirtiler, somatik bozukluk veya hipokondriya (hastalık hastalığı) gibi başka hastalıkların da belirtileri arasında yer alır. Bu nedenle günümüzde nevrasteni, bunlara benzer ruhsal rahatsızlıkların bir uzantısı olarak kabul edilmektedir.

 Nevrasteninin Nedeni

20-55 yaş arasındaki erkeklerde daha sık rastlanan nevrasteninin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Nevrasteninin nedenlerine dair kesin kanıtlar olmasa da ortak kabul gören bazı görüşler bulunmaktadır.

 Ortak kanıya göre; çok stresli ve yorucu işlerde çalışıyor olmak, kişinin kendi iç çatışmaları sonucu oluşan kaygılar veya kişinin yaptığı işi hiç sevmiyor olması gibi durumlar nevrasteniye sebep olabilmektedir.


Öztürk, O. Ruh Sağlığı ve Bozuklukları, Hekimler Yayın Birliği

İlginizi çekebilir: Zihinsel Sağlık İçin Kazanılması Gereken Alışkanlık: Spor ve Egzersiz

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar