Kaygı ve Stresle Baş Etmek İçin Kullanabileceğiniz Basit Nefes ve Gevşeme Egzersizi - Psikosayfa

Kaygı ve Stresle Baş Etmek İçin Kullanabileceğiniz Basit Nefes ve Gevşeme Egzersizi

Derin gevşeme egzersizi nedir? Stres egzersizi nedir ve nasıl yapılır? Sınav kaygısı için gevşeme egzersizleri...

Kaygı ve stres, günlük yaşamda hemen hemen herkesin maruz kaldığı iki kavram haline geldi. Öyle ki günümüzde birçok bedensel şikayetin bile temelinde kaygı ve stres yatıyor. Hal böyle olunca; kaygı ve stresi azaltmak, hem yaşam kalitesi hem de bedensel sağlık açısından oldukça önemli hale geldi.

Günlük yaşamda kaygı ve stresi tamamen ortadan kaldırmak elbette mümkün değil. Ancak bazı gevşeme teknikleri sayesinde kaygı ve stresle baş etmek mümkün.

Her insan, kaygı ve stresle baş etmek için farklı yöntemler kullanır. Kaygı ve stresle baş etme yöntemleri iki ana gruba ayrılır: bilinçli uygulanan baş etme yöntemleri ve  farkında olmadan uygulanan baş etme yöntemleri.

Stresle baş etmek için farkında olmadan uygulanan yöntemlere savunma mekanizması denir (Savunma mekanizmaları bu yazının konusu olmadığı için buraya tıklayarak ilgili yazıya gidebilir ve daha detaylı bilgi edinebilirsiniz).

Stres ve kaygıyı azaltmak için bilinçli uygulanan baş etme yöntemlerinde ise kişi, kendisinde stres oluşturan durumun veya yaşadığı kaygının farkındadır ve bu kaygıyı azaltmak için geliştirilen çeşitli tekniklerden birini kullanır. Bu tekniklerden birisi de bu yazının konusunu oluşturan derin gevşeme ve nefes egzersizi.

Nefes ve Gevşeme Egzersizi Ne İşe Yarar?

Derin gevşeme ve nefes egzersizi, yoğun kaygı ve stresin olumsuz etkilerini en aza indirmek için kullanılabilecek oldukça etkili ve basit bir yöntem. Egzersiz, düzenli olarak uygulandığında, özellikle kaygı ve stres kökenli bedensel şikayetleri önler veya en aza indirir. 

Kaygı ve stres; nefes darlığı, ishal-kabızlık, mide rahatsızlıkları, baş ağrısı, gerginlik, eklem ağrıları ve çarpıntı gibi birçok bedensel şikayete sebep olabilmektedir.

Eğer fizyolojik bir sebebi olmadığına emin olduğunuz, kaygı ve stresten kaynaklanan bedensel şikayetleriniz varsa gevşeme egzersizini düzenli bir şekilde uygulayarak yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.

Kaygı ve Stresi Azaltan Nefes ve Gevşeme Egzersizi Nasıl Yapılır?

Gevşeme egzersizi, nefes kontrolü ve vücut kaslarının sırayla gevşetilmesini içeren bir egzersizdir. Aşağıdaki adımları takip ederek bu egzersizi uygulayabilirsiniz:

1. Kendinizi rahat hissettiğiniz bir yere oturun veya uzanın. Egzersizi yaparken dikkatinizi dağıtabilecek telefon vb. etkenlerin olmadığına emin olun.

2. Gözlerinizi kapatın ve burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan nefes vermeye başlayın. Birkaç dakika boyunca sadece nefesinize odaklanın. Bu odaklanmayı sağlamak için nefes alış-verişlerinizi sayabilirsiniz.

3. Üçüncü aşamada dikkatinizi ellerinize yöneltin ve ellerinizi yumruk yaparak tüm el kaslarınızı sıkın. Birkaç saniye durduktan sonra ellerinizi açarak kaslarınızı gevşetin.

4. Şimdi sıra kol kaslarına geldi. Kollarınızdaki kasları sıkın. Birkaç saniye bekledikten sonra gevşetin. Bunları yaparken nefesinizi burnunuzdan alıp ağzınızdan vermeyi unutmayın.

5. Yüzünüzdeki tüm kasları ve dişlerinizi sıkın. Birkaç saniye bekledikten sonra bırakın ve yüzünüzdeki her kasın gevşediğini hissedin.

6. Sıra geldi omuz ve boyun kaslarına. Bu aşamada omuzlarınızı yukarı doğru kaldırarak hem boyun hem de omuz kaslarınızı sıkın. Birkaç saniye bekledikten sonra bırakın.

7. Yedinci aşamada önce göğsünüzdeki kasları sıkın. Birkaç saniye bekledikten sonra gevşetin. Daha sonra karın kaslarınıza da aynısını uygulayın. Tüm bunları yaparken nefes kontrolünü de ihmal etmeyin.

8. Şimdi sıra geldi bacak ve ayak kaslarına. Önce bacak kaslarınızı sıkın. Birkaç saniye bekleyip gevşetin. Daha sonraki aşamada ayak kaslarınızı da aynı şekilde sıkın ve bırakın.

9. Egzersizin son aşamasına gelirken, tüm bedeninizdeki kaslara odaklanın ve sıkın. Yine birkaç saniye bekleyip tüm kaslarınızı gevşetin.

10. Beş-on dakika kadar, burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan vererek rahat bir pozisyonda oturun veya yatın. Sonrasında bedeninizi uyandırmak için yavaş ve küçük hareketler yapın (ayak ve el parmaklarını oynatmak, başınızı sağa sola çevirmek gibi). Kendinizi hazır hissettiğinizde gözlerinizi açın, kalkın ve egzersizi sonlandırın.

Bu egzersizi her akşam yaklaşık yirmi dakika uygulamak, kaygı ve stres düzeyini önemli ölçüde azaltır. Eğer her gün uygulamaya vaktiniz yoksa birkaç günde bir veya sadece stres oluşturacak durumlarla karşılaşacağınızı düşündüğünüzde uygulayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Özgüven Eksikliği Neden Olur? Özgüven Geliştirme Teknikleri

Stres Neden Olur? Stresin 5 Temel Kaynağı


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar