Pika Sendromu Nedir? Pika Sendromu Nedeni ve Belirtileri - Psikosayfa

Pika Sendromu Nedir? Pika Sendromu Nedeni ve Belirtileri

Pika sendromu nedir? Yetişkinlerde ve çocuklarda pika hastalığı belirtileri nelerdir? Pika hastaları hangi maddeleri yer? Toprak yeme isteği hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?

Pika sendromu, yiyecek kategorisine girmeyen maddelerin tüketilmesini ifade eden bir hastalıktır. Pika sendromu, halk arasında toprak yeme hastalığı olarak da bilinir.

Pika Sendromu Belirtileri

Toprak yeme hastalığı olarak bilinmesinden de anlaşılacağı üzere pika sendromu olan kişiler toprak, kum, kil gibi besin olarak tüketilmemesi gereken maddeleri yerler. Pika hastalarının yedikleri maddeler sadece toprak ve türevleriyle sınırlı değildir ve kişiden kişiye değişir.

Pika hastalarının; kağıt, sabun, yün, saç, boya, toprak, kum, kil, tebeşir, kömür, bez, ip, kül, sünger, kumaş, kireç gibi çok değişik maddeleri yedikleri görülebilir. Bu nedenle pika sendromu, tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Vücutta hasar alan bölge, kişinin tükettiği maddenin özelliğine göre değişir.

Karın ağrısı, mide ile ilgili problemler, dışkıda kan, bağırsak yırtılması, kabızlık, ishal, bağırsak tıkanması veya enfeksiyon gibi bazı rahatsızlıklar, pika hastalarında rahatlıkla görülebilir.

Pika Sendromu Kimlerde Görülür?

Pika sendromu, yetişkinlere oranla çocuklarda daha sık görülen bir durumdur. Ancak pika sendromundan şüphelenilmesi için çocuğun iki yaşından büyük olması gerektiği düşünülür. Çünkü iki yaş altı çocuklar, çevrelerindeki bir çok nesneyi ağzına alabilir.  İki yaş altı çocuklar, nesneleri ve dünyayı bu yolla tanımaya çalışırlar.

Pika sendromu, sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de sık rastlanabilen bir hastalıktır. Tıpkı çocuklarda olduğu gibi, yetişkinlerde de pika sendromundan şüphelenilmesi için  kişinin bu maddeleri yemeyi alışkanlık haline getirmiş olması gerekir.

Pika Hastalığı Neden Olur?

Pika sendromunun kesin sebebi hala tam olarak bilinmese de yaygın bir şekilde pika sendromuna sebep olduğu düşünülen bazı durumlar vardır. Bunlardan biri; kişinin demir, çinko, kalsiyum gibi değerlerinin düşük olması veya yetersiz beslenme olarak kabul edilir.

Pika sendromuna sebep olabilen bir başka durum ise kişinin ruhsal bir hastalığının bulunmasıdır. Özellikle şizofreni, obsesif kompulsif bozuklukbipolar bozukluk gibi hastalıkları olan kişilerde pika sendromuna rastlanabilmektedir. Bunların dışında, zihinsel engelli veya otistik kişilerde de pika sendromu görülebilir.

Çocukluk çağında gözlemlenen pika sendromunun sebepleri arasında ise ebeveynlerin sağlıksız tutumları veya güven duygusunun zedelendiği bir ortamda yetişme, çocuğun anneden ayrı olması gibi durumlar da sayılabilir.

İlginizi çekebilir: Nevrasteni (Kronik Yorgunluk Sendromu) Nedir? Nevrasteninin Nedeni ve Belirtileri

Yorum Gönder

0 Yorumlar